Stock fotózás
Ügynökségek:
Shutterstock
Dreamstime

Fotós programok
Stock fotó vásárlás
Tárhely fotósoknak:
Hostgator
A2 Hosting

Mi az a stock fotó?

A stock fotók előre gyártott képek, melyeket olcsón, így nagy tömegek számára tesznek elérhetővé szabad felhasználásra. Egy átlagos stock fotó ára 1-10$ között mozog. Ezért a pénzért a vásárló bizonyos példányszám-határon belül szabadon felhasználhatja kiadványában, honlapjában vagy egyéb helyeken. A kedvező ár miatt egy-egy stock fotót akár több tízezerszer is el lehet adni.

Stock fotókat bárki készíthet, és eladásra kínálhatja az erre szakosodott oldalakon. Az eladási árból jellemzően 30-80% között részesül az alkotó.

Stock fotó vásárlás

Ha stock fotókat szeretnél vásárolni, a Shutterstock-ot ajánlom, itt van a legnagyobb választék, és jól megszűrik, hogy milyen képeket fogadnak el. Ár-érték arányban is jó választás.

Mennyit lehet keresni vele fotósként?

A felhasználók több mint 60%-a havi 10.000 Ft alatt keres, de megfelelő minőségű és mennyiségű képpel ennél sokkal nagyobb összegek is elérhetőek. Egy hazai felmérés szerint a felhasználók 5%-a 100 és 300 ezer Ft közötti havi bevételre tesz így szert képeivel. A legjobbak havi 3-4 millió Ft-nyi összeget is megkeresnek. Még ha nem is keresel sokat vele, néhány hónap alatt összejöhet egy-egy fotós kiegészítőre való.

Példaképp az én bevételeim:

Dreamstime: $180 / hónap
Shutterstock: $90 / hónap

Milyen képekkel érdemes próbálkozni?

A leginkább a letisztult, sokszor fehér hátterű képek kelnek el. Jól mennek az üzleti, családi, bulis, nyárral, egészséggel kapcsolatos fotók, de érdemes lehet más képekkel is próbálkozni. Minél több képed van, annál nagyobb eséllyel adhatsz el fotókat, ezért ne habozz sok száz fotót feltölteni az oldalakra. A legtöbb helyen nagyobb részesedést kapsz, ha vállalod, hogy a képeket máshova nem töltöd fel, csak hozzájuk. Ez általában kevésbé megérős pénzügyileg, mintha ugyanazon képeket más helyekre is feltöltenéd.

Ha nem csak fotózol, hanem vektor képeket is készítesz, azokat is feltöltheted, általában sikeresek.

Fontos, hogy ne add fel túl hamar! Lehetséges, hogy eleinte nem, vagy csak kevés képedet fogadják el, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem vagy elég jó fotós. Idő kell, hogy ráérezz, milyen képekre van szükségük. Egyes helyeken könnyebben elfogadják a fotóidat, máshol nehezebben, de az utóbbi helyeken is érdemes tovább próbálkozni, mert jellemzően többet lehet keresni náluk.

Hogyan fizetnek?

A legtöbb ügynökség PayPal-on, illetve Skrillen keresztül fizet. Ezen helyeken a számlanyitás ingyenes, azonban PayPal esetén a hosszabb távú használathoz dombornyomott bankkártya szükséges. Vannak ügynökségek, ahol csekken is lehet kérni a pénzünket. A minimális kifizetési összeg általában $75-$100.

Amennyiben további kérdésed vagy problémád lenne, fordulj hozzám bizalommal (Nagy Zoltán)!